December 1, 2020, 8:54 pm
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Home Viata religioasa
Doua confesiuni, dar acelasi dumnezeu

Din punct de vedere confesional satul Gherăeşti este un sat mixt fiind locuit atât de ortodocşi cât şi de romano-catolici. Localnicii ortodocşi sunt menţionaţi încă de la începuturile aşezării, dar prezenţa catolicilor este atestată abia din secolul al XVIII-lea.

Însă odată cu trecerea timpului, populaţia catolică a devenit majoritară faţă de credincioşii ortodocşi, satul numărându-se printre localităţile din zona Romanului care alcătuiesc aşa numita ramură nordică a catolicilor moldoveni. Este vorba de o constelaţie de aşezări, relativ mari, în care graiu, portul popular, tradiţiile şi obiceiurile sunt aceleşi, se identifică cu ale populaţiei ortodoxe din împrejurimi şi pun în lumină o serie de particularităţi ce îi individualizează pe aceşti credincioşi faţă de confraţii lor din ţinuturile sudice ale Diacezei de Iaşi.                                    

În pofida diferenţei confesionale, oamenii din Ghereşti, convieţuiesc împreună de veacuri. Trăiesc şi muncesc în bună înţelegere, sub semnul credinţei în Dumnezeu, al respectului şi al prieteniei. Prin felul lor de a fi şi de a gândi au ştiut să formeze întotdeauna o comunitate bine închegată, atitudine ce continuă să le călăuzească existenţa şi astăzi. De când se ştiu, vorbesc aceaşi limbă, îmbracă aceleaşi straie, preţuiesc valorile naţionale, cinstesc memoria străbunilor şi îşi asumă, fără ostentaţie, identiatatea românească.

Apartenenţa confesională nu i-a îndepartat pe oameni unii de alţii şi mai ales, nu a generat motive de discordie. Dimpotrivă trăind laolaltă de atâta vreme, credincioşii au dobândit întelepciunea de a se respecta şi a cinsti aşa cum se cuvine, opţiunile religioase ale confraţilor. La sărbătorile care nu sunt comune ca şi la evenimentele mai importante din viaţa familială, catolicii şi ortodocşii se regăsesc adesea în faţa aceluiaşi altar, rugându-se împreună.

Valeria Cobzaru profesor pensionar, din cadru comunităţii catolice, declara în 2003, că şi-a început în urmă cu aproape o jmătate de veac cariera de învătătoare, după care şi-a continuat studiile devenind profesoară de matematică. Cunoştea foarte bine satul deoarece a profesat numai la şcoala din Gherăeşti şi a asigurat, că aici oamenii s-au înteles întotdeauna foarte bine. „Pentru noi”,spunea dumneaei „ catolicii şi ortodocşii au fost tot una. Oameni harnici, gospodari, primitori, cu suflet bun şi inima curată. Catolicii au respectat sărbătorile ortodoxe şi ortodocşii pe ale catolicilor. Biserica nu i-a despărţit ci i-a apropiat, i-a unit, i-a facut mai buni şi mai puternici. Nici la şcoala nu s-a întâmplat să facem deosebire între elevii catolici şi cei ortodocşi. Erau elevi şi atât. Ponderea profesorilor o formau ortodocşii, dar nimeni nu s-a opus vreodată ca elevii catolicii să poată participa la sărbătorile pe care le aveau.”

Profesorul Sandu Mircea 72 de ani, este ortodox. A studiat biologia la Iaşi, după care s-a reîntors să profeseze în satul natal. Părerea sa este că  „la Gherăeşti nu s-a pus niciodată problema că ăsta-i catolic şi acela-i ortodox. Toţi sunt consăteni şi se respectă între ei. Oameni săritori şi unii şi alţii. Eu, bunaoară, sunt ortodox, dar am trăit o viaţă întreaga în partea asta de sat unde-s numai catolici. Nu am avut de ce să mă plâng. Am mers la ei, au venit la noi, ne-am sfătuit, ne-am ajutat la greu, am petrecut împreună, ne-am încumetrit, mai nou ne şi încuscrim, am trăit aşa cum trebuie să trăiască oamenii într-un sat de gospodari.”

După anul 1990, numărul căsătoriilor mixte a crescut foarte mult, credincioşii păstrându-şi religia în care s-au născut, dar formând familii în numele aceluiaşi Dumnezeu, fiind constienţi  că diferenţele apărute în denumirea confesiunii sau în dogmele bisericeşti, nu schimba adevărul că exista un singur  „Dumnezeu,creator al Cerului şi al Pământului.”

 

Proiect SIPOCA35

Banner

VIZITATORI PE SITE

We have 21 guests online