December 1, 2020, 8:30 pm
 • Decrease font size
 • Default font size
 • Increase font size
Home Parohii si biserici catolice
Parohii si biserici catolice in comuna Gheraesti

BISERICA ROMANO-CATOLICĂ„TRUPUL ŞI SÂNGELE DOMNULUI”GHERĂEŞTI


Pr. paroh Daniel Ghitiu

 • s-a născut la data de 18 decembrie 1967, la Oituz, este al douăzecilea paroh de la înfiinţarea parohiei.
 • cursurile liceale le-a făcut la Tg. Secuiesc, după care a urmat stagiul militar la Roman şi Galaţi.
 • din 1990 până în 1997 a urmat cursurile filozofice şi teologice la Institutul Teologic "Sf. Iosif" din Iaşi.
 • pe data de 24 iunie 1997 a fost hirotonit preot în biserica "Coborârea Duhului Sfânt" din Adjudeni de către episcopul Petru Gherghel.
 • la data de 4 august a fost numit vicar la Parohia Gioseni.
 • după opt luni a fost mutat la parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Pildeşti.
 •  din data de 1 august 2000 până la 24 octombrie 2001 a fost vicar la Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău, după care şi-a desfăşurat activitatea la Institutul Teologic din Iaşi, mai întâi ca prefect, apoi ca director economic.
 •  de la data de 31 iulie 2005 a fost numit paroh la Gherăeşti.

Pr. vicar - Laurenţiu Dăncuţă

Vicar  -  Pr. Marius Enăşel

 • s-a născut la data de 13 mai 1983, la Bacău.
 • scoala generală a absolvit-o la Bacău, Spiru Haret, după care a continuat studiile la Seminarul Liceal din Bacău în perioada 1998-2002.
 • a urmat mai apoi studiile de filozofie şi teologie la Institutul Teologic din Iaşi în perioada 2002-2009 şi a fost hirotonit preot la data de 24 iunie 2009, la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi de către episcopul Francisco Javier Lozano, nunţiu apostolic în România.
 • de la 1 august 2009 a fost numit vicar parohial la Gherăeşti.


Multă vreme, credincioşii catolici, după stabilirea lor în Gherăeşti, s-au deplasat pentru a asista la slujbele religioase, la bisericile din Săboani şi Hălăuceşti. Această situaţie se menţine până prin anii 1762-1776 când se vorbeşte de existenţa unei biserici deoarece populaţia satului Gherăeşti era aproape cât a centrului parohial, Săbăoani ,de 670 credincioşi. Raportul anonim de care am precizat anterior datat 1776 descrie altfel lucrurile :„Ghiriest este un sat cu biserică şi dascăl ce numară 550 de suflete”.

Următoarea relatare este facută la 30 mai 1814 de către prefectul misiunii ,părintele Iosif Berardi :„Biserica din Ghiriest este nouă şi bună şi are toate lucrurile trebuitoare pentru Sfânta Liturghie”. Judecând faptul că prima menţionare fusese făcută în 1776 şi că cea descrisă de prefectul Berardi era noua în 1814, se poate spune că aceasta este a doua biserică construită în localitate. Atât aceasta cât şi cea dinainte erau închinate „Trupului Domnului Nostru Isus Cristos”.

Dar şi această biserică a fost demolată în 1861 când a fost construită prima biserică din piatră după cum atestă statistica bisericilor catolice din Moldova din anii 1871-1872. Hotărârea construirii unei biserici de piatră la Gherăeşti a fost adoptată după vizita apostolică efectuată de I.Tomassi în 1858 la parohiile din Moldova. In relatarea trimisă în acelaşi an cardinalului Barnabo, misionarul Tomassi prezenta starea de ruina în care se afla biserica din Gherăeşti.

Din motive mai puţin clare astăzi, la alcătuirea planului bisericii filiale din Gherăeşti în 1861 s-a comis o eroare, semnalată imediat de parohul de Săboani pr.Leopoldo Rossi. Astfel la 3 mai 1861,într-o telegramă adresată preotului Eugen Zapolski, locţiitorul episcopal al Vicariatului Apostolic al Moldovei, parohul Rossi semnala faptul că noua biserică avea dimensiuni foarte mici, construcţia fiind considerată insuficientă pentru cele 241 de familii din sat.

Acest fapt i-a determinat pe parohii iezuiţi, care administrau Parohia Gherăeşti începând cu anul 1891 să procedeze la demolarea bisericii şi la ridicarea altei biserici de piatră de dimensiuni mult mai mari. Aşadar preotul misionar iezuit Vasile Giudici ajutat de primarul din sat Ianuş Cobzaru a început adunarea contribuţiilor din partea enoriaşilor. Acţiunea s-a desfăşurat de-a lungul unei perioade foarte mari de timp fiind adunată în anul 1904 suma de 7153,60 de franci.

Documentul punerii pietrei de temelie menţionează următoarele: „In anul Domnului una mie opt sute nouazeci şi noua, în ziua a treia a Paştelor, care a fost 20 aprilie stil vechi, în timpul pontificatului Papei Leon al XII-lea episcop de Iaşi fiind Dominic Jachet,administrator al bisericii din Gheraesti fiind parintel Anton Szydlowski, rege al României fiind Carol I, în prezenta preotului Carol Rist, primar al comunei Gherăeşti fiind Ianuş Cobzaru,din împuternicirea aceluiaşi episcop numit mai sus, a pus piatra de temelie în cinstea Prea Sfântului Trup al Domnului . ”

Conform planului biserica măsura 26,5m în lungime şi 9m în lăţime, 13m înălţimea până la tavan şi 26m înălţimea turnului.

Lucrarile au durat mult timp deoarece manopera era foarte scumpă şi atunci s-a luat hotararea de a se apela la ajutorul unor enoriaşi constructori care au ridicat impunătoarea biserică.

In toamna anului 1907, biserica nouă era sfinţită păstrând acelaşi hram. Ulterior aceasta a fost dotată cu altar şi statuiete înfăţişând Calea Crucii şi orgă.

Dar cu timpul şi această biserică a devenit neîncăpătoare datorită sporului demografic.

Protul Isidor Mocanu, tânr şi energic, s-a apucat de treaba în 1984, mărind biserica, executând lucrări capitale la faţada bisericii, turn, cruciera şi prezbiteriu. S-a construit şi capela Fericitul Ieremia. Lucrările au fost terminate în 1994 când la 20 noiembrie a avut loc sfinţirea întregului ansamblu de lucrări.

Incă de la  începutul apariţiei primei biserici catolice din Gherăeşti, comunitatea a cunoscut o creştere impresionantă, lăcaşurile de cult fiind în permanentă dezvoltare şi modernizare.

Preoţii care au slujit în toată această perioadă au activat cu multă dăruire transmiţându-le şi enoriaşilor dragostea pentru Dumnezeu şi lucrurile sfinte.

Din anul 1933 Parohia Gherăeşti a fost deservită de 8 preoţi până în prezent.

Preotul Ioan Martinaş se dedică cu multă pricepere şi putere de muncă acestei parohii din anul 1933 până în 1950 când este arestat de către comunişti care l-au condamnat la ani grei de închisoare. Un alt preot care a condus activitatea pastorală cu multă dăruire este Francisc Varga(1968-1981). Dar cel care a rămas în amintirea  tuturor enoriaşilor şi în inima lor pentru harul său şi pentru inestimabila munca şi devotamentul, abnegţia şi sacrificiul său este preotul Isidor Mocanu care şi-a păstorit credincioşii din 1981 până în 2004.


 

Proiect SIPOCA35

Banner

VIZITATORI PE SITE

We have 7 guests online